Zoom in Regular Zoom out

Αμφιβληστροειδοπάθεια


Αμφιβληστροειδής και διαβήτης:

Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού σαν ένα ‘φιλμ’ φωτογραφικής μηχανής. Ουσιαστικά αποτελεί μια φωτοευαίσθητη μεμβράνη στο εσωτερικό του ματιού που έχει την ιδιότητα να μεταφράζει τα οπτικά ερεθίσματα και να στέλνει τις πληροφορίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που παρουσιάζεται συχνά σε όλες τις ηλικίες με κύριο χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στον οργανισμό. Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει όμως και την όραση προκαλώντας μια επικίνδυνη πάθηση που καλείται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αντιμετώπιση  Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αντιμετώπιση

Τι ακριβώς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στην πραγματικότητα είναι μια σοβαρή επιπλοκή που προκαλεί ο διαβήτης στον βυθό του οφθαλμού, συγκεκριμένα στα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα καταστρέφοντάς και αλλοιώνοντάς τα. Οι σοβαρές βλάβες που προκαλούνται σε εκείνα έχουν σαν αποτέλεσμα αιμορραγίες, νέκρωση ιστού και δημιουργία νεοαγγείων. Η πιθανότητα κάποιος να παρουσιάσει τη νόσο εξαρτάται από το διάστημα που πάσχει από διαβήτη. Στις μέρες μας εξαιτίας του νεανικού διαβήτη, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται και σε νεαρά άτομα και αποδεικνύεται μια από τις πιο σοβαρές αιτίες απώλειας όρασης στον πλανήτη. Οι διαβητικοί θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά το σάκχαρό τους.

Συμπτώματα:

Η αλήθεια είναι πως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται σαν μια ύπουλη ασθένεια. Ακόμα και με τις βλάβες που προκαλούνται στον βυθό του οφθαλμού, ο πάσχων μπορεί να μην αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο κάποια από τα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Διακυμάνσεις στην όραση
  • Μικρές σκιές σε περιοχές των οπτικών πεδίων
  • Διπλωπία
  • Σημαντική καθυστέρηση στην επούλωση π.χ. ύστερα από τραύμα στον κερατοειδή χιτώνα

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αντιμετώπιση  Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αντιμετώπιση

Τύποι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας:

Δύο είναι οι τύποι (στάδια) της πάθησης:

-Μη παραγωγική (αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος): Είναι το πρώιμο – προειδοποιητικό στάδιο της πάθησης. Τα μικρά τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα καταστρέφονται διαρρέοντας ποσότητες υγρού ή αίματος.  Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία οιδήματος (πάχυνση) στον αμφιβληστροειδή και σχηματισμό εξιδρωμάτων. Όταν το υγρό συγκεντρωθεί στην περιοχή της ωχράς τότε υπάρχουν επιπτώσεις στην όραση και η κατάσταση ονομάζεται διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.

-Παραγωγική (υπερπλαστική αμφιβληστροειδοπάθεια): Οφείλεται στην εκτεταμένη απόφραξη των αμφιβληστροειδικών  αγγείων που συντελεί στην μειωμένη αιμάτωση των φωτουποδοχέων. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ο αμφιβληστροειδής αντιδρά αναπτύσσοντας νεοαγεία για την παραγωγή αίματος (οξυγόνου) περιοχές που ισχαιμούν. Τα νεοαγγεία δεν επαρκούν στην αιμάτωση και έτσι εμφανίζεται πληθώρα νέων προβλημάτων. Ένα από εκείνα μπορεί να είναι ακόμα και η περίπτωση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Αντιμετώπιση και θεραπεία:

Το μόνο σίγουρο είναι πως ένας διαβητικός ασθενής πρέπει να προσέχει ευλαβικά τα επίπεδα σακχάρου και να τηρεί την απαραίτητα φαρμακευτική αγωγή εφόσον έχει χορηγηθεί.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αντιμετώπιση  Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αντιμετώπιση

Laser εφαρμογές (φωτοπηξία): Πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η σταθεροποίηση της όρασης. Ακτίνες laser εστιάζονται επάνω στον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή με στόχο να σφραγίσουν τη διαρροή στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και να ελαττώσουν το οίδημα ωχράς (ανώμαλη ανάπτυξη νεοαγγείων). Οι επαναλαμβανόμενες βολές laser εμποδίζουν την ανώμαλη ανάπτυξη αγγείων (αποφυγή αποκόλλησης).

Κρυοθεραπεία: Στην περίπτωση που το υαλώδες παρουσιάσει θολερότητες αίματος, η φωτοπηξία με  laser δεν είναι λύση. Όταν το αίμα καθαρίσει ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί την τεχνική της κρυοθεραπείας (πάγωμα του αμφιβληστροειδή). Η μέθοδος είναι σε θέση να βοηθήσει καταλυτικά στη συρρίκνωση των ανώμαλων αγγείων.

Υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή): Πρόκειται για καθαρά χειρουργική αντιμετώπιση και εφαρμόζεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου (υπερπλαστική αμφιβληστροειδοπάθεια). Ο χειρουργός απομακρύνει το θολό υαλώδες υγρό και το αντικαθιστά με ένα καθαρό διάλυμα. Η βιτρεκτομή εφαρμόζεται και στην περίπτωση της αποκόλλησης.