Zoom in Regular Zoom out

Κερατόκωνος


Τι ακριβώς είναι ο κερατόκωνος και που οφείλεται;

Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα. Συγκεκριμένα, το ανατομικό σχήμα του κερατοειδούς παραμορφώνεται, σχηματίζοντας μια κωνικού τύπου διόγκωση (όχι φλεγμονώδης κερατεκτασία) με αποτέλεσμα μια επικίνδυνη λέπτυνση του πάχους. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν έχει αποσαφηνιστεί, όμως υπάρχουν ενδείξεις που καθιστούν μια από τις αιτίες την κληρονομικότητα. Ο κερατόκωνος στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνει την εμφάνισή του στην εφηβεία και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς (αμφίπλευρα). Σε προχωρημένο στάδιο είναι δυνατόν να εντοπιστεί ακόμα και με γυμνό οφθαλμό. Η διάγνωση της πάθησης πρέπει να συμβαίνει έγκαιρα, διαφορετικά ένας ασθενής είναι πιθανό να οδηγηθεί ακόμα και σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς (κερατοπλαστική).

Κερατόκωνος και αντιμετώπιση  Κερατόκωνος και αντιμετώπιση

Συμπτώματα:

Τα κυριότερα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι:

  • Μείωση της οπτικής οξύτητας
  • Αυξημένη φωτοευαισθησία / φωτοφοβία
  • Θόλωση και παραμόρφωση της όρασης

Λύσεις για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου:

Στα πρώιμα στάδια του κερατόκωνου χρησιμοποιούνται γυαλιά ή φακοί επαφής για να αποκαταστήσουν τα διαθλαστικά προβλήματα (π.χ. μυωπία ή αστιγματισμός). Σύντομα όμως τέτοια μέσα αποδεικνύονται αποτελεσματικά με την εξέλιξη της πάθησης. Αρκετοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που κάνουν χρήση ημίσκληρων ή σκληρών ημιδιαπερατών κερατοκωνικών φακών.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση των ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων (ICRS – Intrastromal Corneal Ring Segments) με στόχο την βελτίωση και ομαλοποίηση της τοπογραφικής εικόνας. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όμως σημαντικό κριτήριο αποτελεί η σωστή επιλογή περιστατικών.

Η λύση της μεταμόσχευσης κερατοειδούς (κερατοπλαστική) μερικού ή ολικού πάχους συστήνεται στην περίπτωση που ο κερατόκωνος είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Κερατόκωνος και αντιμετώπιση  Κερατόκωνος και αντιμετώπιση

Τεχνική Collagen Cross Linking (C3R/CXL):

Μία νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση για την καταπολέμηση του κερατόκωνου είναι η τεχνική διασύνδεσης κολλαγόνου με ριβοφλαβίνη (Β12) και υπεριώδη (UVA) ακτινοβολία (Corneal Collagen Cross Linking CXL). Με την συγκεκριμένη μέθοδο επιτυγχάνεται η δημιουργία νέων δεσμών στις κερατοειδικές ίνες κολλαγόνου με αποτέλεσμα την σταθεροποίησή της στιβαρότητας του κερατοειδούς. Έτσι ανακόπτεται η συνεχής λέπτυνση, προλαμβάνοντας την περίπτωση κερατοπλαστικής.

Κατά την θεραπεία, με χρήση τοπικού αναισθητικού και αφαίρεση τμήματος του επιθηλίου (εξωτερική μεμβράνη του κερατοειδούς χιτώνα), σταγόνες ριβοφλαβίνης εφαρμόζονται για περίπου μισή ώρα κι έπειτα ο πάσχοντας οφθαλμός εκτίθεται σε υπεριώδη (ultraviolet) ακτινοβολία (ενώ συνεχίζεται η ενστάλλαξη της ριβοφλαβίνης Β12) για ακόμα 30 λεπτά. Στο τέλος ένας προστατευτικός φακός επαφής τοποθετείται προληπτικά.

Κερατόκωνος και αντιμετώπιση  Κερατόκωνος και αντιμετώπιση

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως η τεχνική cross linking μπορεί να συνδυαστεί κατάλληλα με excimer laser και την συγκεκριμένα την μέθοδο topo-guided (T-CAT) PRK (Photo Refractive Keratectomy) για την παράλληλη αποκατάσταση διαθλαστικών ανωμαλιών που είναι δυνατόν να διαγνώστηκαν με την παρουσία του κερατόκωνου.