Αποκόλληση
Τι ακριβώς είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και που οφείλεται;
Ανατομικά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μια λεπτή μεμβράνη στο εσωτερικό (βυθός) του οφθαλμού. Κυριότερος ρόλος του είναι να δέχεται τις ακτίνες φωτός (οπτικά ερεθίσματα) που εισέρχονται στον οφθαλμό μεταφράζοντάς τες σε οπτικές πληροφορίες με την μορφή εικόνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια οφθαλμική πάθηση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής, αποκολλάται (δημιουργία ρήγματος ή ρωγμής) από τον χοριοειδή χιτώνα, το τοίχωμα του ματιού. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την όραση αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Καταστάσεις που είναι ικανές να οδηγήσουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι ο διαβήτης, κάποιος τραυματισμός στο μάτι, αγγειοπάθειες ή φλεγμονές, αλλά και πολύ υψηλή μυωπία.
Τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς:
- Ρηγματογενής: οφείλεται σε αμφιβληστροειδiκή
- Εξιδρωματική: οφείλεται σε φλεγμονές, τραύμα ή αγγειοπάθειες
- Ελκτική: οφείλεται σε νεοαγγείωση (διαβήτης)
Συμπτώματα:
- Εξάπλωση μιας σκιάς (σαν κουρτίνα) στον προσβαλλόμενο οφθαλμό
- Λάμψεις (φωταψίες)
- Μυωψίες (τα γνωστά μυγάκια)
Αντιμετώπιση και θεραπεία:
-Εφαρμογή laser: οι ακτίνες laser εφαρμόζονται κατάλληλα ώστε να περιχαρακωθούν (κλείσουν) οι ρωγμές στον αμφιβληστροειδή, προληπτικά με στόχο να εμποδιστεί η αποκόλληση.
–Χειρουργική επέμβαση: Πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους από ειδικά εκπαιδευμένο οφθαλμίατρο χειρουργό για την τοποθέτηση του αμφιβληστροειδούς στη θέση του και το κλείσιμο της ρωγμής.
Τι ακριβώς είναι η αποκόλληση υαλοειδούς και που οφείλεται;
Ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή υπάρχει μια κοιλότητα (υαλοειδής κοιλότητα) που ουσιαστικά αποτελεί έναν χώρο που φιλοξενεί ένα υλικό που μοιάζει µε διαφανές ζελέ και καλείται υαλοειδές υγρό. Με την γήρανση η σύστασή του αλλάζει, γίνεται λιγότερο συμπαγές, ρευστοποιείται. Τότε υπάρχει πιθανότητα να ξεκολλήσει από τα φυσικά του στηρίγµατα στο εσωτερικό τμήμα του οφθαλμού. Η κατάσταση ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς (απώλεια επαφής του υαλοειδούς με τον αμφιβληστροειδή). Αν και ενοχλητική, η αποκόλληση υαλοειδούς η ίδια δεν απειλεί την όραση. Ωστόσο αν το υαλοειδές αποκολληθεί πλήρως από τον αμφιβληστροειδή, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για αποκόλληση του ίδιου του αμφιβληστροειδούς και αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η ηλικία, κάποιος τραυματισμός ή έντονο στρες είναι τα κύρια αίτια της οφθαλμικής αυτής κατάστασης. Με τον προγραμματισμό μιας άμεσης και πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης αποφεύγεται η διαδικασία χειρουργικής επέμβασης.
Συμπτώματα:
- Μυγάκια (μυϊοψίες)
- Λάμψεις (φωταψίες)
- Διαταραχή της ποιότητα της όρασης