Zoom in Regular Zoom out

Αστιγματισμός


Τι ακριβώς είναι ο αστιγματισμός;

Αστιγματισμός ονομάζεται η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία ο κερατοειδής χιτώνας είναι ελλειπτικός (όχι σφαιρικός) με ασύμμετρες καμπυλότητες. Οι εισερχόμενες ακτίνες φωτός (είδωλα) δεν εστιάζονται σε ένα σημείο επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά συγχωνεύονται σε μια γραμμή μπροστά ή πίσω (π.χ. 2 κάθετα μεταξύ τους είδωλα) από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αστιγματισμός συνήθως συνυπάρχει με την μυωπία ή την υπερμετρωπία.

Αστιγματισμός και αντιμετώπιση  Αστιγματισμός και αντιμετώπιση

Συμπτώματα:

Η θολή όραση, η παραμόρφωση – διαστρέβλωση των αντικειμένων, η γρήγορη κόπωση σε καθημερινές ενασχολήσεις (ανάγνωση, οδήγηση, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) είναι τα κυριότερα συμπτώματα του αστιγματισμού.

Που οφείλεται;

Οι 2 άξονες του κερατοειδούς χιτώνα ονομάζονται κερατοειδικοί μεσημβρινοί. Η αισθητά διαφορετική καμπυλότητα και κυρτότητα των 2 μεσημβρινών είναι και η σημαντικότερη αιτία για την εμφάνιση του αστιγματισμού. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση των μεσημβρινών τόσο περισσότεροι και οι αστιγματικοί βαθμοί. Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι ομαλός (όταν οι 2 άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους) ή ανώμαλος (όταν οι 2 άξονες δεν είναι κάθετοι).

Αστιγματισμός και αντιμετώπιση  Αστιγματισμός και αντιμετώπιση

Λύσεις για την αντιμετώπιση και διόρθωση του αστιγματισμού:

  • Γυαλιά οράσεως με κυλινδρικούς φακούς (ή σφαιροκυλινδρικούς για μυωπικό ή υπερμετρωπικό αστιγματισμό)
  • Φακοί επαφής, συνήθως μαλακοί ή ημίσκληροι
  • Διαθλαστική επέμβαση με laser
  • Χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση τορικού ενδοφακού (toric intraocular lens) και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, τις περισσότερες φορές βέβαια σε μεγάλες ηλικίες, συνδυαστικά με την αφαίρεση καταρράκτη