Μυωπία
Τι ακριβώς είναι η μυωπία;
Μυωπία ονομάζεται η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία οι εισερχόμενες ακτίνες φωτός (είδωλα) δεν εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά μπροστά από εκείνον.
Συμπτώματα:
Σε ένα μυωπικό μάτι τα κοντινά αντικείμενα ενώ διακρίνονται καθαρά, εκείνα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση εκλαμβάνονται θολά και στην πραγματικότητα βρίσκονται εκτός εστίασης.
Που οφείλεται;
Η μυωπία είναι δυνατόν να οφείλεται σε αυξημένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού, όταν ο κερατοειδής χιτώνας είναι περισσότερο κυρτός από το φυσιολογικό (διαθλαστική μυωπία), σε αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία > 6 διοπτρίες), αλλά και σε συνδυασμό τους. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το αν η μυωπία είναι κληρονομική, ωστόσο ένα βρέφος είναι δυνατόν να γεννηθεί με συγγενή μυωπία. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες από 5 έως 16 και σταθεροποιείται μέχρι τα 22. Καθημερινές ενασχολήσεις, όπως το διάβασμα και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή συμβάλλουν στην εξέλιξη της διαθλαστικής αυτού σφάλματος. Η περίοδος της εγκυμοσύνης, αξίζει να αναφερθεί σαν μια κατάσταση στην οποία είναι εφικτό να παρατηρηθεί επιδείνωση της προϋπάρχουσας μυωπίας, εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών. Τέλος, στην εκφυλιστική μυωπία (>6D), εκτός από τα κλασικά συμπτώματα, παρουσιάζονται και εκφυλιστικές αλλοιώσεις των οφθαλμικών χιτώνων αυξάνοντας την πιθανότητα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.
Τρόποι αντιμετώπισης της μυωπίας:
- Γυαλιά οράσεως με αρνητικούς ή αποκλίνοντες φακούς
- Φακοί επαφής, συνήθως μαλακοί ή ημίσκληροι
- Διαθλαστική επέμβαση με laser
- Χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση φακικού ενδοφακού (phakic intraocular lens) και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού, τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις πολύ υψηλής μυωπίας